Ricard Yago: "Res no impedeix obrir un nou procés de reconeixement de la titulació als mesto"

dimecres, 23 abril, 2014

El secretari adjunt de Mesto-Festo de Metges de Catalunya (MC), Ricard Yago, torna a reclamar al Ministeri de Sanitat l’obertura d’un procés regulador que permeti als metges especialistes sense títol oficial (mesto) obtenir el reconeixement de la seva titulació. En un article d’opinió publicat a Diario Médico, Yago afirma que "res impedeix" a l’Estat obrir un procés "a imatge i semblança del que s’ha dut a terme a Itàlia", que ha reconegut l’especialitat, amb l’aval de la UE (directiva 2013/55), als metges que acreditin 10 anys consecutius d’exercici professional en una mateixa àrea mèdica.

En resposta a les fonts ministerials que han tancat la porta a la possibilitat d’endegar una via de reconeixement de la titulació als mesto espanyols perquè ja han hagut dos processos anteriors (anys 1994 i 1999) que han estat qualificats com a únics per la UE (directiva 2005/36), Yago assegura que no hi ha cap impediment legal per obrir un tercer procés que "com a mínim" permeti als mesto exercir dins les fronteres estatals. El responsable de titulació de MC i alhora president de la Asociación de Médicos y Farmacéuticos Especialistas sin Título Oficial de España sosté que els processos regularitzadors dels anys noranta van resultar "insuficients" i van excloure molts professionals "per la seva falta de flexibilitat i per l'arbitrarietat amb què van actuar algunes comissions examinadores".

El tercer procés de titulació mesto no hauria d’obrir cap conflicte amb altres col·lectius mèdics, segons Ricard Yago, perquè es tracta de professionals "amb un lloc de treball consolidat". Així, l’obtenció del reconeixement de l’especialitat "no comportaria l’entrada de més competència en el mercat laboral".

Per a Yago, la decisió se situa en el camp de la "mera i simple voluntat política". La negativa ministerial a solucionar la situació "aprofundeix la discriminació del col·lectiu mesto". Tot i això, advoca per "deixar enrere els temors i els retrets" i aprofitar l’oportunitat per resoldre el problema. Una solució que "ben plantejada no té efectes col·laterals ja que ha comptat i compta amb el suport de tots els estaments mèdics i socials, i ara també polítics".