La delegada d’atenció primària de Metges de Catalunya (MC), Carolina Roser, ha advertit aquest dilluns a La Xarxa que l’Institut Català de la Salut (ICS) està incomplint l’acord de sortida de vaga de finals de novembre, perllongant així la saturació de les consultes i les pèssimes condicions de treball dels facultatius. “Estem molt descontents. Hi ha zones on l’incompliment és pràcticament total. En molts casos, els directors estan bloquejant la posada en marxa de les mesures per millorar la qualitat de la feina dels professionals”, ha dit.
Davant d’aquesta situació, ha explicat que el sindicat està valorant com donar resposta a l’incompliment i obligar l’ICS a aplicar “al més aviat possible” els punts de l’acord, sense descartar la possibilitat de reprendre les mobilitzacions al primer nivell assistencial. Abans, però, l’organització analitzarà amb detall l’estudi que està ultimant per conèixer quina és la realitat centre per centre després de la sortida de vaga.
Mentrestant, l’ICS intenta trobar infructuosament els 309 metges d’atenció primària que calcula que necessita per disminuir la pressió assistencial a curt termini, però, de moment, només n’ha incorporat una trentena, segons ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, en comissió parlamentària.
A banda d’això, l’empresa ha aconseguit que, de manera voluntària, més d’un centenar de facultatius retardi la seva edat de jubilació i mig miler assumeixi fora del seu horari (a contra torn) l’escreix de visites diàries amb una remuneració específica, tal com ha explicat també a La Xarxa el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon (vegeu vídeo a partir del minut 10:00). Ara bé, Roser ha precisat que aquestes mesures han de ser “provisionals”, en espera de contractar els nous metges. “El problema que tenim és que encara no som prou atractius per atreure més professionals, perquè no s’està donant la millora de les condicions laborals que vam pactar”, ha lamentat.
MC va llançar fa un mes un advertiment a l’ICS sobre l’incompliment de l’acord de sortida de vaga, per deixar clar que les protestes podrien repetir-se, si l’Administració no desplegava de manera “immediata” i “a tot el territori” les accions encaminades a millorar les condicions laborals i professionals dels més de 5.700 facultatius que exerceixen a l’atenció primària.
Ho va fer després de comprovar en una enquesta interna realitzada a més d’un miler de professionals que el 65% dels centres d’atenció primària (CAP) no està assignant un temps de 12 minuts per pacient en les agendes assistencials i que el 80% dels facultatius està atenent més de 30 visites diàries, dels quals un 28% sobrepassa les 35 consultes.