Metges de Catalunya ha signat el manifest #25AtencióPrimàriaJa que insta al Govern de la Generalitat de Catalunya i als diferents grups parlamentaris a negociar l’increment del pressupost destinat a l’atenció primària, de manera que l’any 2023 representi el 25% del total sanitari, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
La campanya, promoguda per Amnistia Internacional Catalunya amb el suport del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Marea Blanca, Medicus Mundi Mediterrània i Rebel·lió Atenció Primària, se suma a altres iniciatives que reclamen més finançament per a l’atenció primària per incrementar les plantilles i millorar les condicions laborals i retributives dels professionals.
Des de l’any 2010, MC ha reivindicat que el 25% dels recursos de Salut es destini al primer nivell assistencial. L’any 2015, el sindicat va organitzar el “Simpòsium d’Atenció Primària a 30 anys de la reforma”, en el qual van participar més de 150 professionals que van consensuar el “Decàleg de millora de l’atenció primària”, el primer punt del qual advoca per “incrementar la dotació pressupostària: augmentar la despesa per habitant i el percentatge de la partida que es destina a l’atenció primària”.
L’any 2018, l’organització també va incloure la reclamació del 25% del pressupost en la convocatòria de vaga de facultatius d’atenció primària que va mobilitzar més del 70% dels professionals mèdics del sector.
A més de la necessitat de reduir la sobrecàrrega laboral i d’acabar amb la precarietat dels sanitaris, MC considera imprescindible que el nivell assistencial que assumeix entre el 80% i el 90% de les necessitats sanitàries de la població compti amb un pressupost a l’alçada de la seva transcendència.
La metgessa de família del CAP Garrotxa (Olot) i delegada de Metges de Catalunya (MC), Teresa Mir, és d’una de les protagonistes del vídeo de campanya llançat per Amnistia Internacional Catalunya. La doctora recorda que l’agonia de l’atenció primària és anterior a la pandèmia, ja que arrossega un infrafinançament crònic agreujat pels anys de retallades, i assegura que l’actual 17% de pressupost és insuficient per augmentar la plantilla de facultatius. “Donat que som molts menys dels que hauríem, és impossible realitzar una assistència de qualitat”, assevera.