Metges de Catalunya (MC) ha impugnat l’ordre de serveis mínims publicada ahir dilluns pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per a la vaga facultativa convocada pel sindicat mèdic per als dies 25 i 26 de gener, que afecta a tots els professionals facultatius que treballen als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (SISCAT).
L’organització denuncia que el decret publicat pel Govern no fa cap referència explícita als metges residents interns (MIR). Recorda que aquests no formen part de la plantilla i, per tant, han de quedar exclosos dels serveis mínims establerts. La impugnació ha estat acceptada a tràmit i es troba a l’espera de que es publiqui la resolució, així com un nou decret que reculli aquesta qüestió.
Serveis mínims als hospitals
Amb tot, el Govern ha establert el “normal funcionament” del servei d’urgències –a criteri del metge encarregat del malalt–, així com de les unitats especials, com les de cures intensives, vigilància intensiva, coronàries, hemodiàlisi, neonatologia i parts. També caldrà atendre els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i l’activitat quirúrgica inajornable.
Serveis mínims a l’assistència extrahospitalària
D’altra banda, la Generalitat ha dictat uns serveis mínims d’un 25% de la plantilla durant el primer dia –a partir del segon dia s’augmentarà a un terç– en els centres d’assistència extrahospitalària, a excepció de les urgències, quan “es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre”.
La resta de serveis funcionaran amb el mateix règim que en un dia festiu, a excepció d’aquells centres on la plantilla sigui la mateixa que la dels dies laborables, en que passarà a ser del 50%.
MC ha elaborat un document informatiu per a resoldre els principals dubtes sobre els serveis mínims.