L’Institut Català de la Salut (ICS) havia de reunir-se aquest dilluns, 27 de febrer, amb les cinc organitzacions que tenen representació a la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat –Metges de Catalunya (MC), UGT, CCOO, CATAC i SATSE– per continuar amb les negociacions del III Acord sobre les condicions laborals del personal estatutari de l’empresa pública. No obstant, la trobada ha quedat ajornada al proper 20 de març per petició d’un d’aquests sindicats.
El II Acord, el qual MC no va signar perquè excloïa les demandes més importants per al personal facultatiu, data del 2006 i contempla unes condicions laborals “obsoletes i totalment llunyanes a les necessitats actuals”. No obstant, s’ha anat perllongant anualment des que va vèncer l’any 2010 i encara continua vigent. A principis del 2021, es va intentar aturar la pròrroga automàtica i obrir un nou procés negociador, però els sindicats no mèdics s’hi van oposar, i fins el 2022 no es va aconseguir iniciar les reunions per a renovar l’acord.
En aquest sentit, MC denuncia la falta d’interès i de voluntat per a trobar espais de debat que permetin avançar en la discussió del nou pacte laboral que constantment demostren els altres sindicats que conformen la Mesa Sectorial. “Quan un no posa traves, ho fa un altre”, critica l’organització, que alhora sosté que “amb aquesta actitud posen en evidència que, per a ells, negociar el III Acord de l’ICS no és una prioritat”.
Un any de negociacions
Aquest mes de març es complirà un any de l’inici formal de les negociacions per a assolir-ne un de nou, un procés que durant aquest període de temps no ha tingut gaire èxit. No obstant això, després de les multitudinàries manifestacions organitzades per MC el passat mes de gener amb motiu de la vaga facultativa, la qual va permetre la creació d’una taula bilateral amb el Departament de Salut, estem en un moment històric on trobem una finestra oberta en la negociació, “sempre que els sindicats deixin de posar pals a les rodes”.
Així doncs, MC remarca que el II Acord contempla “unes condicions laborals obsoletes i que s’allunyen molt de les necessitats i la realitat actuals”. Per aquest motiu, el sindicat recorda la urgència d’establir un nou pacte que contempli una distribució òptima de les càrregues de treball del col·lectiu mèdic per a regular la sobrecàrrega assistencial, reformular els dies de vacances, assumptes propis, permisos i descansos, i augmentar les retribucions, entre altres qüestions.