Metges de Catalunya (MC) ha començat a donar la benvinguda als metges i metgesses residents (MIR) que aquesta setmana s’han incorporat a les seves respectives places dins la xarxa sanitària catalana per iniciar la seva formació com a especialistes. El sindicat mèdic ha aprofitat l’ocasió per deixar palès entre els nous residents “el compromís i la lluita constant” que fa l‘organització per tal de continuar millorant les seves condicions laborals i retributives i, així, frenar la fuga de talent.
Encara que cada any es graduen més d’un miler de metges i metgesses a Catalunya, cada vegada són menys els que s’hi queden a treballar un cop acaben de formar-se. I és que, malgrat que el sistema sanitari català ha demostrat ser un dels millors quant a formació, “cal que l’Administració el doti dels recursos suficients per poder exercir la professió amb dignitat i aconseguir que les noves generacions de facultatius i facultatives vulguin quedar-se a la sanitat catalana”, sosté MC.
En aquest sentit, el sindicat mèdic comparteix les preocupacions dels professionals més joves, motiu pel qual vetlla perquè aquests no només disposin d’una formació d’una qualitat excel·lent, sinó perquè també disposin de les eines adequades per poder desenvolupar la seva feina de la manera més digna possible i essent degudament recompensats. “La crisi sanitària que pateix el sistema de salut català s’ha de frenar, i això només és possible amb polítiques sanitàries fermes i útils”, subratlla l’organització.
Actes de benvinguda
Els delegats i delegades del sindicat ja han donat la benvinguda als nous MIR de l’Hospital de Mataró i del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, i també tenen previst fer-ho a l’Hospital de Viladecans i al Consorci Sanitari de Terrassa, entre altres centres.
Segons dades del Departament de Salut, aquest és l’any en què més residents s’han incorporat a Catalunya, amb un total de 1.856 nous MIR de primer any (R1), un 5,27% més respecte al 2023. La meitat d’aquests són de Catalunya, el 35% provenen d’altres comunitats autònomes, i un 15% són d’altres països, sobretot d’Amèrica Llatina.
Pel que fa a les especialitats mèdiques, les que reben més professionals en formació són Medicina familiar i comunitària (349), Anestesiologia i reanimació (79), Pediatria i àrees específiques (77), Medicina interna (72) i Psiquiatria (59).
Enquesta MIR
D’altra banda, el sindicat compartirà pròximament els resultats extrets de l’anàlisi de la situació laboral dels MIR al territori que ha fet a partir de l’enquesta compartida el passat mes de febrer, la qual es va tancar el 27 de març amb gairebé 800 respostes.
👋 Hola MIR! 🩺👩⚕️
— Metges de Catalunya (@metgescatalunya) May 8, 2024
✍️ Escriviu el vostre futur amb Metges de Catalunya pic.twitter.com/P5Emcapgil