Les conseqüències que encara s’arrosseguen de les retallades i els efectes que ha tingut la pandèmia sobre el sistema sanitari públic fan que cada cop hi hagi més professionals facultatius que presenten símptomes de la síndrome de burnout. Un informe elaborat recentment per Medscape a partir de les respostes a una enquesta feta a metges i metgesses d’una trentena d’especialitats diferents indica que el 53% d’aquests es troba esgotat i desmotivat, mentre que un 23% pateix depressió.
En només cinc anys, aquestes xifres han augmentat un 11% i un 8%, respectivament. No obstant, l’impacte de la COVID-19 no és l’únic responsable, ja que només un de cada deu enquestats indica l’atenció d’aquests pacients com un dels factors que més han contribuït en el seu cansament físic i mental.
En canvi, el 61% assenyala l’excés de tasques burocràtiques sense valor clínic que duen a terme com la principal causa del seu esgotament, tot i que també ho atribueixen a la manca de respecte entre companys (38%), l’excés d’hores de treball (37%) i compensacions econòmiques insuficients (34%), entre altres factors. En aquest sentit, Metges de Catalunya (MC) torna a alertar de la necessitat de desburocratitzar el procés assistencial i aplicar millores laborals i retributives de forma urgent per a frenar aquest increment del burnout mèdic.
Especialitats més “cremades”
Actualment, els professionals mèdics d’urgències són els més afectats per aquesta malaltia, ja que el 65% del personal enquestat d’aquesta especialitat ha manifestat estar “cremat i esgotat”. A aquests els segueixen els facultatius i facultatives de Medicina Interna (60%), Pediatria (59%), Ginecologia (58%), Malalties Infeccioses (58%) i Medicina de Família (57%).
D’altra banda, un alt percentatge de dones ha manifestat patir burnout (63%), el qual és bastant superior al dels homes (46%), un fet que el sindicat relaciona amb les desigualtats per qüestió de gènere i situacions de masclisme que encara avui dia pateixen les professionals mèdiques i que cal erradicar.
Quant a les mesures que s’haurien d’implementar per a combatre el burnout mèdic, un 45% ha indicat que caldria incrementar les retribucions i un 44% demana uns horaris més manejables que permetin una fàcil conciliació laboral i familiar. Un 37% també exigeix més personal, un 36% reclama més respecte entre companys i superiors, i un 33% sol·licita que es redueixin les càrregues de pacients atesos al dia. Entre altres propostes, sorprèn que un 14% valora canviar de feina per a poder sortir d’aquesta situació.
Només un 13% ha buscat ajuda
En darrer lloc, MC veu amb preocupació que només el 13% dels enquestats hagi buscat ajuda professional per a combatre la síndrome de burnout, que des de l’1 de gener de 2022 és reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a malaltia professional.
En aquest sentit, el sindicat incideix en la necessitat d’alertar a les direccions i gerències dels centres de treball de qualsevol situació que afecti al benestar, tant físic com mental, dels professionals mèdics per tal de poder actuar i trobar solucions el més aviat possible.