MC avisa: “Europa jubila massivament metges de la generació ‘baby boom’ i aquí no som capaços de retenir el talent”

Jordi Cruz i Josep Maria Puig a l'Assemblea de Compromissaris de MC

“O millorem les condicions laborals i retributives dels facultatius, fent-les més atractives, o tindrem problemes per retenir el talent mèdic que generem”. Aquest és l’avís que ha llançat Metges de Catalunya (MC) en el marc de l’Assemblea General de Compromissaris de l’organització celebrada aquest dimarts al Casal del Metge de Barcelona. La progressiva jubilació dels facultatius que pertanyen a la generació del baby boom -nascuts entre 1945 i 1965- ha de posar en alerta les administracions sanitàries, ja que “la demanda de metges i metgesses a Europa és molt gran i les condicions que ofereixen són molt millors”. En aquest sentit, el sindicat ha remarcat que a Catalunya es formen facultatius suficients per cobrir les baixes per jubilació, “però tenim un problema de capacitat de retenció del talent”.

El president i el secretari general del sindicat mèdic, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, respectivament, han fet balanç de la gestió de MC en l’any 2019. La bona marxa de l’afiliació, que des de l’any 2016 s’ha incrementat en 1.000 facultatius arribant als 9.500 membres, i els resultats obtinguts en les eleccions de l’Institut Català de la Salut (ICS), celebrades al març de l’any passat, en les quals l’organització va ser la primera força en l’àmbit de l’atenció primària per dotzè any consecutiu i la segona en nombre total de delegats, han sigut les fites institucionals més destacades pels dirigents sindicals.

Així mateix, han ressaltat la tasca de “marcatge” a l’ICS respecte a la implantació de l’acord de sortida de vaga dels facultatius d’atenció primària de l’empresa pública, amb denúncia inclosa davant Inspecció de Treball per no reduir la sobrecàrrega assistencial segons els paràmetres pactats amb el sindicat.

Pel que fa a l’actuació jurídica, els responsables de l’organització han afirmat que els tribunals “ens han donat una freda i una de calenta”. D’una banda, el bloqueig per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de les mesures acordades amb les patronals de la xarxa concertada per evitar la vaga de facultatius del sector, a l’espera del recurs que MC ha presentat davant el Tribunal Suprem, i, per l’altra, la victòria definitiva en el conflicte del prorrateig de les guàrdies i altres complements en la retribució de les vacances.

Entre els objectius fixats per a l’any 2020, Cruz i Puig han assenyalat la consolidació del creixement de l’afiliació, un major acostament als professionals del territori i la millora de la unitat d’acció dels diferents sectors de l’organització.

Els compromissaris que han assistit a l’assemblea han aprovat per unanimitat els informes de gestió de presidència i secretaria general, els comptes de l’exercici de 2019 i el pressupost per al 2020. Una proposta plantejada per un dels assistents també ha rebut l’aval unànime de l’òrgan: MC destinarà anualment l’1% del seu pressupost a col·laborar amb causes solidàries i projectes de cooperació.