Després de les reunions informatives pel III Acord sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS), en les quals l’entitat va presentar les seves propostes, aquest mes de juny han tingut lloc dues noves trobades perquè les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat exposin les seves demandes. Aquest havia de ser el primer pas cap a l’inici de les negociacions, però Metges de Catalunya (MC) retreu a l’ICS la seva “passivitat” davant les peticions, ja que “fan cas omís de les necessitats urgents del personal facultatiu”.
En la primera reunió, MC va exposar una sèrie d‘iniciatives per reformar el sistema de carrera professional, que parteix de la premissa que els nivells “han de ser assolibles i vincular els mèrits requerits a la realitat de la professió”. Així doncs, rebutja els topalls d’atorgament i la competitivitat entre companys que l’ICS contempla pel nou model. D’altra banda, el sindicat demana “baremar tot el temps treballat” tant al SISCAT, com a instituts de recerca d’hospitals públics i a qualsevol sistema sanitari públic de l’Estat espanyol i de la Unió Europea, inclosa l’etapa de la residència.
Entre les propostes de l’organització sindical també es troba la modificació dels anys per sol·licitar un nivell, així com desvincular-ho del temps previst per demanar-ne el següent: “El que es valora és la carrera professional. Per tant, si algú assoleix la puntuació necessària abans del període previst ha de tenir la possibilitat de presentar-se igualment”. Així mateix, MC defensa l’adequació de la carrera professional de forma individualitzada segons les especificitats del lloc de treball i les característiques de les tasques a realitzar, de manera que el pes ajustat de les tasques en assistència, docència i investigació que realitza cada professional li permetin assolir els diferents nivells.
Totes aquestes qüestions s’havien de negociar en la reunió d’aquest dimecres juntament amb la resta de propostes, però l’ICS va mostrar un “complet desinterès”. En comptes d’analitzar els temes, l’empresa pública va al·legar que suposen “una despesa desmesurada”. En aquesta segona trobada es van abordar les idees de millora del complement econòmic per objectius (DPO), import el qual MC exigeix que s’integri en la seva totalitat en les retribucions anuals fixes i que s’hi pugui optar independentment del tipus de contracte i duració d’aquest.
Per a l’organització, les DPO no compleixen la missió de “motivar o incentivar” –com sosté el II Acord–, ja que aquestes accions van lligades a la pròpia professió de fer de metge o metgessa. Per tant, estan produint l’efecte contrari, augmentant l’estrès dels professionals i incitant-los a invertir temps en tasques que no sempre milloren la qualitat de l’assistència que ofereixen, ja que la clau resideix en “millorar de forma real les condicions de treball”.
En aquest sentit, l’organització sindical alerta de la “fallida anunciada” de la professió mèdica en el sistema públic de salut si l’entitat continua excloent-la de les millores dins del nou pacte i no s’obre a negociar de forma real les condicions laborals del III Acord. Els professionals mèdics es troben completament “esgotats i desmotivats” per la constant sobrecàrrega de treball, la manca de personal i la falta de reconeixement de la seva feina, entre d’altres factors. Per aquest motiu, el sindicat majoritari entre els metges i metgesses a la sanitat catalana insta a l’ICS a deixar d’empitjorar la qualitat de vida dels facultatius i començar a mostrar interès real per les seves necessitats si vol comptar amb l’aval de MC per assolir un acord.