MC destaca la necessitat d’una llei de reorganització de l’ús del temps per a millorar la salut física i mental dels professionals

Cartell de la Time Use Week 2022

Aquesta setmana se celebra a Barcelona la novena edició de la Time Use Week, un esdeveniment internacional que busca promoure el coneixement i les bones pràctiques en polítiques de l’ús del temps. Durant l’acte inaugural celebrat dilluns, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha reclamat al govern espanyol la creació d’una llei de reorganització de l’ús del temps, una petició que Metges de Catalunya (MC) també secunda, ja que és necessària per a millorar la salut física i mental dels professionals facultatius.

La creixent manca de professionals mèdics –generada pels que marxen a exercir a països de l’estranger amb millors condicions laborals i retributives, i pels que es jubilen i no es relleven, entre altres factors– fa que aquells que treballen al sistema sanitari català hagin de prolongar sistemàticament la seva jornada per a poder cobrir tota la demanda assistencial existent, dificultant el seu temps de descans i de desconnexió necessaris. Això perjudica la seva salut i benestar, així com les dels pacients, que reben una atenció de menor qualitat i menys segura.

En aquesta línia, MC ha reclamat en diverses ocasions al Departament de Salut recuperar les 35 hores setmanals –la jornada laboral prèvia a la crisi econòmica de 2008– per a tots els facultatius i facultatives. Aquest seria un primer pas endavant cap a la millora del temps de treball del col·lectiu, permetent als professionals incrementar la seva productivitat i gaudir de la seva desconnexió laboral. I és que, segons ha expressat Verge, “l’organització del temps ens està fent la vida menys vivible”, de manera que cal fer una "revolució cultural" per a canviar l'organització actual de la societat i la vida quotidiana de les persones. Al seu parer, aquesta passa per una transformació social, democràtica, verda i feminista.

D’altra banda, la consellera ha anunciat la creació de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps –que es presentarà aquest dijous–, així com la d’un grup de treball interdepartamental per a “concretar les accions per a tirar endavant la corresponsabilitat pública i la reorganització dels temps”. En aquest sentit, el sindicat demana que es tingui en compte el col·lectiu mèdic en totes les polítiques del temps de treball que es plantegin des d’aquests organismes. “Els metges i metgesses tenim cura de la salut de la població, de manera que necessitem que també se’n tingui cura de la nostra”, sosté l’organització. 

Tal i com ha manifestat Verge en el tret de sortida de la Time Use Week d’enguany, el dret al temps és una “necessitat compartida” perquè ens hi va la salut física i mental, així com les hores de son, la conciliació, el fet de disposar de temps lliure de qualitat per a compartir amb els altres... Tenint en compte tots aquests factors, la consellera ha reconegut que tenen “molta feina per endavant” amb aquesta transformació cultural, però ha deixat clar que “ara és l’hora” de dur-la a terme. MC confia en les seves paraules i insisteix en la necessitat d’una reorganització del temps de treball en general per a poder millorar la salut dels professionals i, en conseqüència, la de tota la ciutadania.  

Programació del fòrum
Des de dilluns 24 d’octubre i fins divendres 28, el fòrum internacional Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society abordarà les desigualtats en els usos del temps de la mà de més d’un centenar d’experts que analitzaran diferents iniciatives i polítiques per combatre-les. Sota el títol Temps i (des-)igualtats, també comptarà amb actes que mostraran els efectes en la salut dels usos actuals del temps, la igualtat, i la productivitat i sostenibilitat dels països i els centres de treball.