L’any 2011 Metges de Catalunya (MC) va elaborar un “Decàleg de bona praxi mèdica” mitjançant el qual traslladava al personal facultatiu deu recomanacions a seguir davant les retallades impulsades pel Govern. Ara, més d’una dècada després, la situació no dista gaire de la d’aleshores: falten professionals, els sous són insuficients, hi ha manca de recursos econòmics i el sistema es troba constantment sobrecarregat.
Per aquest motiu, el sindicat torna a compartir el document amb l’objectiu de refermar el compromís del col·lectiu mèdic amb la prestació d’un servei sanitari de qualitat davant el risc de fractura del sector –cada cop més castigat després de molts anys de retallades i gairebé tres de pandèmia– per tal de poder avançar en la seva reconstrucció.
El text recull deu punts per orientar els metges i metgesses en el desenvolupament de la professió, de manera que puguin atendre a la ciutadania amb seguretat i garantint sempre la qualitat assistencial. En primer lloc, l’organització aconsella anteposar sempre el criteri clínic i prioritzar-lo a l’econòmic, així com rebutjar qualsevol intromissió en l’acte mèdic i dedicar a cada pacient el temps que necessiti.
En aquesta línia, el document insta al personal facultatiu a exigir una programació de la seva agenda sense massificacions i a refusar les consultes simultànies, ja que la pressió que aquesta comporta pot provocar errors. Així mateix, demana esquivar el traspàs de competències mèdiques a personal no mèdic, prescriure els fàrmacs segons el criteri científic i l’experiència clínica, prioritzar l’assistència sanitària a les tasques burocràtiques i redactar les històries clíniques de forma “clara, precisa i completa”.
Per últim, aquest fa una crida a cuidar la salut laboral, gaudint dels descansos pertinents durant cada jornada –sobretot després d’una guàrdia– i treballant en les millors condicions psicofísiques possibles per tal d’evitar errors mèdics.
Tot i això, MC és conscient de que bona part de les recomanacions d’aquest decàleg no només depenen de que els professionals les compleixin, sinó també d’un canvi en el sistema sanitari actual. “A Catalunya hi ha metges molt ben formats, però pocs estan disposats a treballar en unes condicions tan precàries com les actuals”, denuncia el sindicat. Per això, subratlla que el compliment del decàleg de bona praxi mèdica només és un primer pas per avançar en la reconstrucció del sistema.