La presidenta del Sector d’Hospitals ICS de Metges de Catalunya (MC), Rosa Maria Gràcia, ha denunciat l’impacte que han tingut les retallades en els centres hospitalaris públics i ha reclamat a l’Institut Català de la Salut (ICS) mesures per frenar el deteriorament i millorar les condicions laborals del personal mèdic. “La gent, si pot, se’n va dels hospitals de l’ICS i l’Administració ha d’entendre que per retenir el talent ha de posar de la seva part”, ha afirmat aquest diumenge al diari Ara.
Malgrat tot, Gràcia ha constatat que la qualitat assistencial s’ha mantingut aquests anys de crisi “per l’orgull” i el sobreesforç dels professionals –els metges catalans tenen la jornada laboral més llarga del Sistema Nacional de Salud (SNS)–, però ha alertat que el col·lectiu porta molt temps patint retallades de sou, contractes en precari i manca de recursos i personal. “Ara per ara, no ens plantegem mesures de força”, ha explicat la responsable sindical dels hospitals ICS, que manté, amb la resta de l’equip del sector, reunions periòdiques amb l’empresa per redreçar la situació. “Les mesures de força han d’arribar quan no s’hi pugui fer res més”, ha argumentat.
Una de les queixes del sindicat és l’alt índex d’interinitat que hi ha entre el personal mèdic dels vuit hospitals públics catalans, per bé que, en els propers anys, la bossa d’interinatge s’ha d’anar reduint lentament, una vegada finalitzi el procés selectiu iniciat el 2017 per consolidar un miler de places de facultatiu especialista d’hospital. Segons dades del mateix ICS, només un 55% de la plantilla mèdica d’hospitals era fixa fa dos anys. La resta era interina, eventual o de substitució.
El sou base d’aquests facultatius sense plaça és de 1.131 euros bruts al mes i s’arrodoneix amb guàrdies i complements com el de jornada completa o el de carrera professional. Els metges amb contractes eventuals (sovint concatenats), però, no cobren aquests plusos, “tot i fer la mateixa feina i les mateixes hores que els seus companys”, s’ha queixat Gràcia.
Es tracta d’“eventuals estructurals”, ha explicat, ja que, malgrat que haurien de ser contractes de curta durada, acaben consolidant-se. “Aquests professionals estan cobrant 30.000 euros bruts a l’any. Aquests sous no són competitius i la gent se’n va on pot”, ha lamentat.
Anestesiòlegs
Altrament, la vicepresidenta de MC, Núria Estanyol, ha criticat la falta d’anestesiòlegs que pateixen els hospitals catalans, com a conseqüència, d’una banda, de l’augment dels serveis hospitalaris no quirúrgics que requereixen la intervenció d’aquests especialistes, i de l’altra, de l’increment de l’activitat quirúrgica de tarda per tal de reduir les llistes d’espera. “Això genera una sobrecàrrega assistencial molt gran”, ha denunciat a El País.
Estanyol, que és anestesiòloga a l’Hospital Josep Trueta de Girona, ha reclamat més places de formació especialitzada en anestesiologia –actualment Catalunya n’ofereix 67, una més que l’any 2010– i millores en les condicions de treball per fer més atractiva l’especialitat. Precisament, l’Hospital de Mataró va haver de suspendre la setmana passada diverses intervencions quirúrgiques per manca d’anestesiòlegs.