MC reclama més recursos sanitaris per abordar el maltractament contra les persones ancianes

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut més recursos per enfortir i humanitzar el sistema sanitari i l’atenció sociosanitària pública, amb l’objectiu d’abordar de manera més eficient l’edatisme o la discriminació per raons d’edat contra les persones ancianes, que està considerada la tercera causa de marginació al món després del racisme i el sexisme.

Si bé alguns d’aquests casos es detecten en l’atenció primària, el sindicat reclama un increment de la dotació de professionals i una ampliació de la formació específica en aquest camp per detectar amb més eines aquests tipus de conductes discriminatòries, així com també per corregir possibles actituds no adequades del mateix personal sanitari a l’hora de tractar les persones grans.

Igualment, considera indispensable augmentar les places sociosanitàries, sota el paraigua del sistema públic de salut i en coordinació amb els serveis d’atenció primària, i millorar l’accessibilitat a la xarxa sanitària per eliminar les traves tecnològiques a les quals ha de fer front el col·lectiu, ja que aquestes barreres d’accés també es comporten com a verdaders factors de discriminació.  

Informe
Segons el darrer informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l’edatisme, una de cada dues persones en el món té actituds discriminatòries cap a les persones en funció de la seva edat, circumstància que “empobreix la salut física i mental de les persones majors –es calcula que 6,3 milions de casos de depressió son atribuïbles a aquest tipus de marginació–, a més de reduir la seva qualitat de vida, i costa cada any milers de milions de dòlars a la societat”.

És per això que aquest organisme de les Nacions Unides demana actuar amb urgència per “lluitar obertament contra l’edatisme i entendre’l com una violació dels drets humans profundament arrelada”.  

A Catalunya, l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans (EIMA) estima que hi ha 200.000 persones grans que estan patint, de forma flagrant o més subtil, algun tipus de violència, però només un de cada 24 casos acaba en una denúncia formal, tal com recull una informació publicada recentment a La República. “És una xifra molt petita perquè el que arriben són els episodis greus”, assenyala la caporala del Grup Central d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra, Andrea Garcia, que adverteix que “la realitat és molt més gran”.

Els experts consultats per aquest diari asseguren que darrera d’aquest maltractament ocult hi ha diverses problemàtiques com la falta d’estudis rigorosos sobre una realitat amagada, la no existència de lleis específiques i l’absència d’una cartera de recursos públics per fer-hi front, a més d’una manca d’accions socials reivindicatives per la gent gran. 

Formació
MC ha organitzat aquest dimecres un curs formatiu adreçat als professionals de la salut, jubilats i en actiu, que pretén donar resposta als interrogants que sorgeixen en aproximar-se l’edat de jubilació, entre els quals l’edatisme i la defensa dels drets de les persones grans.  

El 20 de gener passat, l’Agrupació de Jubilats del sindicat i la Universitat de Barcelona (UB) ja van dedicar una jornada sobre la detecció del maltractament a les persones ancianes, per analitzar les dades existents, els protocols aplicats, l’abordatge institucional i les pautes de com afrontar aquest tipus de situacions. L’any 2017, l’organització mèdica també va organitzar un debat “Coneix i Opina” sobre l’edatisme per denunciar i donar visibilitat a la problemàtica.