El 1948 es va fundar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i, des del 1950, cada 7 d’abril es commemora l’efemèride amb la celebració del Dia Mundial de la Salut, centrant-se en una àrea específica d’interès per a l’entitat. El lema triat per a enguany és Salut per a tothom i, coincidint amb el seu 75è aniversari, l’OMS ha analitzat els assoliments realitzats al llarg de la seva història i ha remarcat els seus principals objectius i reivindicacions, els quals Metges de Catalunya (MC) comparteix.
La Constitució de l’entitat afirma que la salut és un dels drets fonamentals dels éssers humans, sense fer cap distinció de la seva raça, religió, ideologia política o condició econòmica o social. Així doncs, l’organització vetlla perquè tota la ciutadania pugui gaudir de bona salut i per eliminar les amenaces que suposen les desigualtats en l’atenció sanitària que encara continuen existint en l’actualitat.
En aquest sentit, el sindicat mèdic reivindica la necessitat de què la salut sigui un focus prioritari per a tots els governs, als quals insta a millorar la inversió que hi fan per tal d’enfortir el sistema públic de salut. I és que, perquè la població pugui gaudir d’una cobertura sanitària universal i de qualitat, primer s’ha de disposar d’unes condicions laborals, professionals i retributives dignes que permetin comptar amb el personal necessari, el temps assistencial suficient per a cada visita i unes agendes descarregades.
D’altra banda, l’OMS lluita per millorar el nostre entorn i les condicions en què vivim perquè les persones “neixin, creixin, treballin, visquin i envelleixin amb bona salut”, però això sovint es veu amenaçat per les desigualtats que existeixen en l’atenció sanitària. Tenint en compte que l’esperança de vida ha augmentat notablement en les dues darreres dècades i que, en conseqüència, cada vegada hi ha un percentatge més alt de gent gran que pateix malalties cròniques, el sindicat mèdic remarca que el personal facultatiu ha de disposar dels recursos, formació i temps necessaris per a atendre tots els pacients en les mateixes condicions.
Noves pandèmies, nous efectes del canvi climàtic perjudicials per a la salut i noves malalties són algunes de les adversitats a les quals sovint han de fer front els professionals sanitaris. Per això, en dies com aquest, cal conscienciar a tothom de la importància que té disposar de bons sistemes de salut que permetin atendre a la població amb la major brevetat i les millors condicions possibles per a alleugerir-ne les conseqüències, ja que tots els ciutadans mereixen una sanitat pública òptima.