Metges de Catalunya (MC) ha participat aquest dimarts a la segona reunió plenària del Pacte Nacional de Salut, celebrada a l’Espai Bital de L’Hospitalet de Llobregat i encapçalada pel conseller de Salut, Manel Balcells. Set mesos després del primer plenari, s’ha presentat el document de bases del pacte, elaborat a partir del treball de 54 experts que han avaluat set àmbits: sistema de salut, professionals, governança, sostenibilitat, avaluació, recerca i innovació, i transformació digital. En total, el document recull 13 reptes i 67 accions recomanades per abordar les transformacions que requereix cadascun dels àmbits d’estudi. A partir d’ara s’inicia un procés participatiu en què les entitats —i també la ciutadania— disposen d’un mes per presentar les seves aportacions al document de bases, amb l’objectiu d’aprovar el text definitiu del Pacte Nacional de Salut al juny de 2024. MC, com a organització integrant del projecte, presentarà i farà públiques les seves esmenes a la proposta dels experts.
Encara que a la reunió no s’han debatut de manera oberta els continguts del document, el president de MC, Jordi Cruz, ha llançat un advertiment davant l’afirmació d’un membre del grup d’experts que ha avançat que el sistema sanitari de Catalunya no necessita més professionals. “Si aquesta és la conclusió de l’anàlisi que s’ha fet, no hem entès res”, ha etzibat Cruz. En aquest sentit, ha mostrat la preocupació del sindicat davant plantejaments que “no responen a la realitat del sistema”.
D’altra banda, pel que fa a un dels punts més controvertits que ha transcendit del document de bases, la possible eliminació del règim estatutari del personal al servei de l’administració, amb la suposada voluntat d’“afavorir l’autonomia de gestió, la captació i retenció del talent i la compartició de professionals entre els diferents proveïdors, nivells i àmbits del sector salut i social”, MC reitera la seva posició, consistent en què la Generalitat assumeixi com a personal propi la plantilla mèdica de tots els centres de salut que ofereixen atenció pública, inclosos els facultatius de la xarxa sanitària concertada, amb independència del seu règim de contractació. “L'única via per conèixer els recursos que tenim i per planificar allò que necessitem, cosa que ara mateix no és possible, és que a la nòmina de tots els treballadors aparegui el segell de la Generalitat de Catalunya”, afirma el sindicat. Tanmateix, l’organització recorda que només es tracta d’una proposta del grup d’experts que serà “revisada i rebatuda” durant la fase de procés participatiu.