Institucionalitzar el sobreesforç del personal mèdic per neutralitzar la falta de planificació i recursos de l’Administració. Aquest és l’objectiu de la “barrabassada”, segons qualifica Metges de Catalunya (MC), que ha plantejat l’Institut Català de la Salut (ICS) consistent en crear una borsa de professionals facultatius d’atenció primària interessats en fer una doble jornada a contra torn d’una forma estructurada, no només en el propi centre de treball sinó també en un equip diferent a l’habitual.
La iniciativa s’ha posat en marxa al mateix temps que diverses direccions d’atenció primària (DAP) han començat a fer circular una comunicació interna, a la qual ha tingut accés el sindicat, en què informen que enguany “no s’han de generar” ni reforços ni substitucions, atès que “l’assignació de pressupost estructural per ràtio òptima ja inclou l’autocobertura”. A més, indiquen que, en el cas de les incapacitats temporals (IT), “s’autoritzarà la cobertura del 50% de les absències per categoria” i, pel que fa a les vacances i dies de lleure, “no es podran substituir”. La resta d’absències puntuals, assenyalen, cal gestionar-les també amb l’autocobertura “sempre que sigui possible”.
Amb tot, les DAP remarquen que l’autorització d’una cobertura “haurà de ser sempre prèvia a l’inici del nomenament, amb el vistiplau de la Direcció del Servei d’Atenció Primària (SAP) i de la Direcció de Recursos Humans”.
MC considera que el remei proposat per l’ICS és una “nova destralada” a la professió, després de més d’una dècada de retallades i de dos anys de pandèmia de COVID-19. En aquest sentit, recorda que el personal facultatiu del primer nivell assistencial va secundar massivament la vaga promoguda pel sindicat el 2018, sota el lema “Atenció Primària, digna i respectada”, per exigir la disminució de les càrregues de treball i la reposició dels més de 900 professionals perduts com a conseqüència de les mesures d’austeritat impulsades pel Govern. De fet, el Pla d’Ordenació de Recursos Humans de l’ICS 2022-2026, aprovat recentment, reconeix la medicina familiar i comunitària, i la pediatria com a especialitats deficitàries.
En els acords que van permetre desconvocar aquella aturada, va quedar reflectit la necessitat de revertir la pressió a les consultes i monitorar la sobrecàrrega assistencial per tal de proposar mesures destinades a disminuir-la. “Hem passat d’haver de fer estudis de càrregues anuals, a demanar sobreesforços estructurats; d’afirmar que altres perfils professionals havien d’omplir de sentit l’atenció primària, a seguir instant el col·lectiu mèdic a intensificar i doblar les seves jornades laborals”, critica el vicesecretari general del sindicat, David Arribas, que rebutja amb contundència els plans de l’ICS.
En els darrers cinc anys, MC ha denunciat tres vegades aquest ens públic davant Inspecció de Treball per la sobrecàrrega del personal facultatiu que presta assistència en l’atenció primària. Segons l’organització, la pressió assistencial sostinguda, agreujada pels estralls de la pandèmia, provoca cansament, estrès, ansietat i desmotivació al col·lectiu i afecta la qualitat de l’atenció que rep el pacient.