Nova etapa

El Tercer Congrés de Metges de Catalunya (MC) ha obert una nova etapa en la trajectòria de l’organització que vindrà definida per les conclusions de les ponències, aprovades per la majoria dels afiliats, i per un nou equip directiu que s’encarregarà de desenvolupar-les a través de la política sindical.

Aquesta jornada congressual ha posat de manifest l’existència d’un sindicalisme mèdic madur i agosarat, fonamentat en el professionalisme com a eix vertebrador de l’acció sindical, que treballarà amb la mà estesa a l’Administració i a les empreses sanitàries per afrontar la difícil situació econòmica actual, amb el benentès que, només amb la col·laboració activa del metge, es podrà racionalitzar la despesa sanitària sense danyar l’assistència.

No obstant això, si l’Administració persisteix en la seva actitud d’aplicar retallades indiscriminades en els serveis de salut i rebaixes de sou que s’acarnissin amb els professionals, com a únic recurs d’estalvi, l’autoritat sanitària haurà de tenir en compte que no podrà comptar amb MC com a aliat, sinó tot el contrari. El compromís del sindicat amb la seva afiliació i el seu electorat l’obliga a defensar els legítims interessos salarials, laborals i professionals del metge, per damunt de qualsevol altre objectiu.

En temps de bonança econòmica, des del sector s’ha actuat sovint per servir interessos aliens a la sanitat, s’han dut a terme contractacions poc respectuoses amb les normes de control de la despesa pública i, fins i tot, han proliferat comandaments poc productius, amb retribucions totalment insostenibles que, en alguns casos, s’han blindat de forma indecorosa, si s’ha de jutjar pels resultats de la seva gestió o la seva aportació a l’empresa.

En circumstàncies com les actuals, tots els recursos disponibles es necessiten per atendre els malalts i per pagar el salari dels professionals que fan possible una assistència de qualitat.

Així doncs, MC no tolerarà més retallades salarials mèdiques, sense que aflorin aquestes pràctiques deshonestes i es posi sobre la taula la situació econòmica dels centres sanitaris al detall.