El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat, en part, el recurs d’apel·lació presentat per l’Institut Català de la Salut (ICS) contra la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Lleida, mitjançant la qual s’acusava l’empresa pública de vulnerar el dret fonamental de vaga a un facultatiu durant l’aturada convocada per Metges de Catalunya (MC) els dies 25 i 26 de gener de 2023.
El treballador, defensat pels serveis jurídics del sindicat, va demandar l’ICS i la justícia va fallar a favor seu, però l’empresa va recórrer la sentència. No obstant això, el TSJC ha tornat a donar la raó al demandant al considerar que se li va impedir exercir el seu dret de vaga al obligar-lo a realitzar l’agenda ordinària malgrat formar part del personal de serveis mínims. Concretament, el facultatiu va haver de realitzar una vintena de visites programades en la seva agenda diària, així com visites espontànies i e-consultes, vulnerant el seu dret a vaga.
Així doncs, la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha confirmat, en part, la sentència, al·legant que “una assignació de serveis mínims no pot equivaler a la realització de l’agenda normal com quan no hi ha vaga”. Per tant, el TSJC ha ratificat la sentència que dicta la vulneració d’aquest dret fonamental al facultatiu demandant per part de l’ICS, que no va respectar el principi de proporcionalitat, atès que “amb l’excusa dels serveis mínims se li va fer atendre tota la seva agenda ordinària en un dia de vaga”.
MC celebra la ratificació de la sentència i confia en què serveixi de precedent per a pròximes convocatòries de vaga o mobilitzacions perquè les empreses sanitàries respectin “d’una vegada per sempre” el dret fonamental de vaga i, per tant, la prestació assistencial quan hi hagi aturades convocades s’ajusti a allò que recullin els serveis mínims decretats pel Departament de Treball.