El BOE publica el reial decret que modifica l’accés excepcional al títol d’especialista en Medicina de Família per als MESTO

dijous, 14 novembre, 2024
Una metgessa MESTO de Família

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts el Reial Decret 1137/2024 que modifica el 1753/1998 sobre l’accés excepcional al títol d’especialista en Medicina Familiar i Comunitària (MFiC), que a partir d’ara estarà organitzat i gestionat exclusivament pel Ministeri de Sanitat. Aquest procés es va obrir als anys noranta per facilitar l’obtenció de l’especialitat a les persones llicenciades en Medicina abans de l’1 de gener de 1995 que treballaven com a metges de família al Sistema Nacional de Salut (SNS), superant una prova i complint una sèrie de requisits.

Concretament, afecta els metges i metgesses especialistes sense títol oficial –coneguts com a MESTO– de Família, que van finalitzar la carrera abans que la Unió Europea obligués a tenir almenys dos anys de formació especialitzada o una certificació de les seves funcions com a metge general. Més d’un terç dels llicenciats, però, no va poder accedir a l’única via de formació mèdica especialitzada que es va establir –el MIR–, ja que l’oferta de places va ser molt inferior al nombre de llicenciats. No obstant això, les necessitats assistencials del sistema sanitari van fer que se’ls contractés en hospitals i centres de salut on ja havien estat exercint la professió durant dècades.

Davant d’aquesta situació, l’any 1998 es va establir que els professionals que portessin almenys cinc anys exercint com a metges de família, acumulessin 300 hores de formació relacionada amb l’especialitat i superessin una prova d’avaluació de competències adquiririen també el títol, i la data límit per presentar sol·licituds es va fixar en el 31 de maig de 2013 en una norma posterior. La mesura ha permès a uns 10.000 facultatius obtenir la titulació a través d’aquesta via en els últims anys, però almenys un miler més encara no són especialistes.

Metges de Catalunya (MC) ja va reclamar l’any 2014 als ministeris de Sanitat i Educació que resolguessin “d’una vegada per totes” aquesta situació i reconeguessin a tots els MESTO la seva titulació, oferint-los els mateixos drets que als seus companys italians. Avui dia, però, encara no s’ha aconseguit, i el sindicat retreu al Ministeri que la via excepcional per l’especialitat de Família s’hagi anat allargant tant que hagi coincidit amb l’edat de jubilació d’alguns dels professionals, que malgrat portar dècades treballant al sistema de salut públic encara no han sigut mai reconeguts amb la titulació de l’especialitat.

Canvis en la normativa
Fins ara, els processos d’avaluació podien variar en funció de la comunitat autònoma, però la nova norma ha establert una prova “única” a càrrec del Ministeri de Sanitat per tal de centralitzar i estandarditzar el procés, la qual serà avaluada per un Comitè Tècnic format per 10 especialistes en MFiC. L’examen constarà d’un qüestionari amb respostes alternatives, amb o sense imatges associades, i caldrà assolir la meitat de la puntuació màxima per obtenir l’apte i, per tant, el títol.

El sindicat mèdic lamenta, però, que amb el nou decret les oportunitats per presentar-se a les convocatòries d’aquesta via extraordinària queden limitades a un màxim de tres intents per aspirant, ja que suposa una “pèrdua d’oportunitat” per demanar l’especialitat de Família per als metges i metgesses llicenciats abans del 1995. En cas de no presentar-se a alguna prova, la persona constarà com a “no apte” i podrà presentar-se a la següent. Aquestes se celebraran almenys una vegada en cada any natural fins que tinguin lloc les tres proves restants i, conseqüentment, es tanqui el procediment.