Nosaltres acusem

Hem passat de presumir de tenir la millor sanitat de l'Estat espanyol i una de les millors del món –amb una inversió per habitant per sota de la mitjana del nostre entorn europeu– a desmantellar-la a cop de retallada, amb el pretext de ser una de les causes principals del dèficit públic.

L’any 2003, i en un acte de responsabilitat, Metges de Catalunya (MC) ja va reclamar un pacte per la sostenibilitat del sistema, davant el creixement sense límits del model sanitari català i de la seva estructura burocràtica.

Des d’aleshores, els diferents governs de la Generalitat han fet el desentès i han ignorat el coneixement mèdic com a valor afegit del sistema. Nou anys més tard, la gravetat de la crisi econòmica actual ha comportat mesures com la rebaixa dels salaris als empleats públics, les retallades dràstiques en la sanitat i els ajuts financers als veritables culpables de la recessió.

Paradoxalment, moltes d’aquelles persones que ocupaven les cúpules de les empreses i administracions sanitàries en l’època de bonança pressupostària són ara els dissenyadors i executors d’aquesta tisorada.

Uns responsables que no revelen els interessos que s’amaguen darrera la recomanació de contractar una mútua privada de salut o de retallar indiscriminadament recursos sanitaris públics, sense informar-ne abans els agents socials ni comptar amb l’opinió del metge.

MC no vol ser comparsa d’aquesta política ni que se l’acusi d’haver callat quan, d’aquí a un temps, surti a la llum l’objectiu real de la retallada. Per aquest motiu, vol aixecar acta pública de la injustícia que s’està duent a terme contra la sanitat catalana i alertar de l’impacte que tindrà sobre l’atenció sanitària.

Davant d’aquesta situació, el sindicat acusa de covardia aquells polítics incapaços de penalitzar els veritables culpables de la crisi econòmica, als quals, en canvi, no els tremola la mà quan han de retallar els salaris dels professionals de la salut, han d’acomiadar personal sanitari o han de reduir l’activitat assistencial.

Acusa d’hipocresia aquells polítics que reclamen una major inversió per a la sanitat quan són a l’oposició, però que s’obliden d’aquesta proclama quan són al govern.

Acusa d’imprudència el Govern per desmantellar el sistema sanitari públic, amb unes conseqüències preocupants per als pacients i per als treballadors de la salut.

Acusa de prepotència els gestors sanitaris per no escoltar la veu qualificada del metge a l’hora de reestructurar el sistema, com a màxim coneixedor dels problemes i de les necessitats de la sanitat.

Acusa d’obscurantisme la Conselleria de Salut per no informar prèviament els sindicats sobre la situació real de les empreses sanitàries, les mesures d’austeritat i els plans de futur per a la sanitat.

Acusa d’irresponsabilitat la Conselleria de Salut per mantenir la hipertròfia burocràtica del sistema sanitari que genera una despesa ineficaç i innecessària.

I acusa de mercantilisme el conseller de Salut, Boi Ruiz, per recomanar, des d’un principi, al ciutadà que subscrigui una mútua de salut, per fer front a les mancances provocades per la retallada sanitària.