La setmana passada, professionals sanitaris de Madrid i Cantàbria van iniciar vagues indefinides per a denunciar la manca de personal, la sobrecàrrega laboral i el “caos” que pateixen en els seus sistemes de salut públics. En aquest sentit, Metges de Catalunya (MC) trasllada el seu suport a tots aquests metges i metgesses, amb els quals comparteix el seu malestar atès que protesten per qüestions que el sindicat ja porta anys manifestant.
I és que la situació que es viu en aquestes comunitats no dista gaire de la de Catalunya, on la sanitat, en general, i el personal facultatiu, en particular, es troben en un moment “molt crític” arran de la creixent falta de treballadors, l’esgotament físic i mental que acumulen els professionals, les baixes retribucions i la precarietat de la professió, entre altres factors.
Davant d’aquesta situació i la constant manca d’implicació del Departament de Salut per a millorar les condicions laborals del col·lectiu mèdic, la direcció del sindicat ja va demanar a principis d’octubre als seus delegats i delegades la seva màxima disponibilitat per a afrontar un proper nou cicle de mobilitzacions.
Cal recordar que el personal sanitari fa més d’una dècada que arrossega les conseqüències de les retallades, a les quals fa gairebé tres anys s’hi van sumar també els efectes de la pandèmia de la COVID-19. Durant tot aquest període, els professionals “ho han donat tot”, però “no han rebut res”, de manera que MC els encoratja a “rebel·lar-se” i posar fi a aquesta situació per tal d’intentar reconstruir el sistema sanitari i recuperar la qualitat assistencial.
Manifestació a Madrid
Arran de la situació d’insatisfacció que es viu a Madrid des de la reobertura de les urgències extrahospitalàries –de forma precipitada i sense prou personal–, aquest diumenge va tenir lloc una multitudinària manifestació a la capital en contra de la crisi sanitària generada per la mala gestió del sistema per part d’Isabel Díaz Ayuso. Unes 200.000 persones, segons la delegació del govern, i 670.000, segons les entitats convocants, van omplir els carrers per defensar la sanitat pública i protestar per la “destrucció” de l’atenció primària que, afirmen, promou la presidenta de la Comunitat.
D’altra banda, a la vaga iniciada el 7 de novembre a Madrid per part dels professionals mèdics dels centres sanitaris d’atenció 24 hores, el proper dimarts 21 de novembre s’hi sumaran també els metges i pediatres de l’atenció primària, convocats per la Asociación de Médicos y Titulares Superiores (AMYTS).
Protestes a altres comunitats
Els madrilenys no van ser els únics que van manifestar-se diumenge, doncs centenars de persones es van reunir a la plaça de l’ajuntament de Santander en defensa d’una assistència mèdica de qualitat. Els professionals de l’atenció primària de la comunitat càntabra també estan en vaga des de la setmana passada, encara que aquesta podria quedar ajornada fins que Sanitat compleixi el preacord assolit divendres passat pel Sindicat Mèdic de Cantàbria (SMC).
Així mateix, es plantegen vagues a altres comunitats autònomes. És el cas del Sindicat Mèdic de Navarra, que preveu iniciar una vaga indefinida al febrer si els Pressupostos Generals per a 2023 no recullen les “reivindicacions bàsiques” del personal mèdic, entre les quals es troba una pujada salarial, mesures per acabar amb la sobrecàrrega laboral i la fi de l’exclusivitat.
Tenint en compte tot això, MC recorda que aquesta no és una lluita exclusiva dels facultatius i facultatives, sinó que ho és de tota la ciutadania, que és la principal perjudicada del mal funcionament de la sanitat pública. Per això, l’organització demana a la població catalana que estigui atenta i reclama la seva disponibilitat per afrontar el que vindrà.