La direcció de Metges de Catalunya (MC) es va reunir aquest dilluns 14 de novembre amb el conseller de Salut, Manel Balcells. La trobada va servir per traslladar al nou equip de la conselleria i del Servei Català de la Salut (CatSalut) les necessitats de la sanitat pública i les seves carències per a reclamar-ne solucions urgents, ja que si no es corregeixen mantindran el sistema en fallida.
L’organització va expressar el seu desig clar de fer tots els esforços possibles per aconseguir que el sistema públic de salut torni a posicionar-se com un referent mundial, però entén que això no serà possible sense un canvi substancial de les polítiques públiques en relació als treballadors. Els professionals sanitaris són la peça clau del sistema, doncs aporten el seu coneixement, el seu vincle amb la població i l’expertesa forjada després de dècades de formació i investigació, convertint-se en referents reconeguts arreu del món, però menyspreats a Catalunya.
Així mateix, el sindicat entén que les condicions laborals són fonamentals per fer atractiva la professió i promoure una transició on es potenciïn de forma clara el coneixement i les habilitats dels qui any rere any han mantingut la qualitat assistencial del territori al més alt nivell. Per tant, va reivindicar al nou conseller la voluntat política d’establir un conveni mèdic que serveixi com a marc regulador propi i específic per al conjunt de facultatius i facultatives.
Paral·lelament, MC va traslladar el full de reivindicacions de l’organització i va expressar la voluntat clara de col·laborar en la reconstrucció del sistema de salut. No obstant, va advertir que el temps de paraules ja s’ha exhaurit i que és moment d’actuar, establint una agenda intensa i resolutiva per a buscar solucions. “S’ha perdut massa temps i s’ha menystingut al personal facultatiu durant dècades, de manera que el col·lectiu es mobilitzarà en breu si no hi ha un canvi de rumb visible i esperançador”, va alertar el sindicat.
D’altra banda, la reunió amb el nou titular de Salut va permetre dialogar sobre els temes emergents dels darrers dies, com la longitudinalitat, la sobrecàrrega assistencial a l’atenció primària, les especialitats deficitàries i els rols competencials, entre d’altres. En aquest sentit, MC va deixar clara la realitat científica sobre la importància de l’acompanyament als pacients pels mateixos metges i metgesses durant el màxim temps possible, així com les evidents millores en morbimortalitat que això comporta.
A més, va tornar a defensar la dedicació del 25% del pressupost a l’atenció primària, les sobrecarregades jornades de treball, la veritat indiscutible de la manca de personal facultatiu i la necessitat d’acabar amb els doblatges i les guàrdies de 24 hores, que molt sovint fan que els professionals mèdics sobrepassin el màxim d’hores permès per la Unió Europea.
La reunió va finalitzar amb una nova mà estesa per part del sindicat al Departament de Salut per a treballar conjuntament en la millora del sistema sanitari públic català i, així, poder tornar a oferir una sanitat de qualitat a la ciutadania i fer atractiva de nou la professió mèdica.