2023, un any marcat per una vaga facultativa històrica, la signatura del III Acord de l’ICS i la celebració del centenari de MC

Resum any 2023 medicina i salut

L’any 2023 va arrencar amb una exitosa vaga facultativa al gener convocada per Metges de Catalunya (MC) per denunciar la degradació del sistema sanitari català, que va acabar amb l’assoliment d’un acord del sindicat amb el Departament de Salut per crear una taula de treball bilateral amb l’Administració per transformar els aspectes organitzatius i assistencials de l’atenció sanitària pública. Els resultats d’aquesta, però, han estat escassos, i en el balanç de la situació que va fer MC a l’estiu va alertar de la possibilitat de reprendre les protestes en cas de no produir-se un “viratge” en les dinàmiques negociadores.

Amb tot, part del treball silenciós realitzat en la taula mèdica ha estat clau a l’hora d’assolir determinades millores per al col·lectiu mèdic de la xarxa concertada, així com pel de l’Institut Català de la Salut (ICS), possibilitant la incorporació de mesures importants per al personal facultatiu en el III Acord laboral, signat a finals de novembre amb el suport de MC. 

Vaga facultativa històrica
El 25 i 26 de gener es van celebrar dues jornades de vaga convocades per MC per denunciar la degradació del sistema sanitari i exigir millores laborals i professionals per al col·lectiu mèdic, que van tenir un seguiment del 75% i 70%, respectivament. Més de 10.000 professionals van sortir als carrers de Barcelona per manifestar-se en la primera jornada de protestes i uns 8.000 en la segona, que va finalitzar amb un llançament de bates blanques davant el Parlament per escenificar l’abandonament del sistema i la renúncia dels professionals a seguir treballant en les actuals condicions assistencials, laborals i retributives.

Malgrat que el sindicat havia convocat nous dies de vaga per a la primera setmana de febrer, l’èxit de les dues primeres jornades i les intenses negociacions amb la conselleria van permetre a l’organització acordar la creació d’una taula de treball bilateral amb l’Administració per dialogar i transformar els aspectes organitzatius i assistencials de l’atenció sanitària pública. Aquesta ha permès obtenir algunes millores, però mig any després de la seva creació, l’organització va oferir una roda de premsa per fer un balanç de la situació, en la qual va constatar que els acords assolits són “escassos” i amb “molts obstacles i dificultats per a la seva implementació".

Eleccions sindicals
Aquest també ha estat un any ple de processos electorals. Al març es van celebrar eleccions sindicals a l’ICS, en les quals MC va obtenir 79 delegats i delegades, incrementant un 14,5% el nombre de representants obtinguts respecte els comicis de l’any 2019. El sindicat mèdic va ser la segona força més votada tant en l’àmbit de l’atenció primària com a hospitals, situant-se a només un delegat de distància de la primera força.

Pel que fa a la sanitat concertada, s’han celebrat un total de 48 processos electorals arreu del territori i el sindicat s’ha presentat en 29 d’aquests. Com a resultat, MC ha aconseguit un total de 91 delegats i delegades, 15 dels quals són nous, incrementant també la seva representació als comitès d’empresa dels centres sanitaris i hospitalaris de la xarxa concertada en comparació amb l’any anterior. 

Celebració del centenari de MC
Després de diversos ajornaments a causa de la pandèmia de la COVID-19, el 2023 ha estat l’any en què MC ha pogut celebrar, finalment, el centenari de la seva fundació amb un gran acte commemoratiu al Palau de la Música Catalana de Barcelona el 25 de maig. Més de 500 metges i metgesses afiliades van assistir-hi, així com el conseller de Salut, Manel Balcells, la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, i altres alts càrrecs i representants polítics. MC va fer un repàs per la història del sindicat i va acollir tres taules rodones per dialogar sobre l’evolució de la professió mèdica i del sistema públic de salut, reflexionar sobre el paper del sindicalisme, i analitzar el futur de l’organització.

III Acord de l’ICS
Al novembre, MC va signar el III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’ICS després de gairebé dos anys de negociacions, que han estat marcades per les dilacions i els endarreriments per part de l’empresa pública. A diferència de l’anterior conveni –del 2006–, aquest ha comptat amb el suport del sindicat mèdic, que va signar l’acord per garantir les millores laborals i retributives que s’hi inclouen per al personal facultatiu, però advertint que el seu aval “no comporta renunciar a res”, de manera que continuarà reivindicant, “des de dins”, tot allò que encara no es recull al nou pacte de relacions laborals.

Millores retributives
La taula mèdica ha permès obtenir algunes millores retributives per al personal facultatiu. En primer lloc, MC va assolir al febrer una fita històrica per al col·lectiu de residents de la xarxa concertada: l’increment d’un 25% del preu de l’hora de guàrdia, amb efectes de l’1 de gener de 2023. D’altra banda, al març, el sindicat va arribar a un acord amb Salut per garantir un reconeixement retributiu per excés d’activitat per a tot el personal facultatiu dels centres d’atenció primària que, voluntàriament, accepti qualsevol ampliació del seu contingent de pacients. Aquest complement econòmic varia segons el percentatge d’escreix.  

Atenció primària
L’atenció primària continua sent un dels sectors més castigats per la sobrecàrrega de feina, la manca de personal i la falta de recursos. Al març, el Departament de Salut va presentar el Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària, que MC va rebre amb dubtes sobre la seva efectivitat per reduir la sobrecàrrega de treball del personal facultatiu del primer nivell assistencial. Si bé és cert que el percentatge de gent que obté cita amb el seu metge o metgessa de família en cinc dies o menys ha incrementat, això només està essent possible gràcies al sobreesforç del personal, que ha de fer doblatges i escreixos per poder atendre a la totalitat de la població.

En aquest sentit, el sindicat insisteix que la mesura més eficaç per millorar l’accessibilitat i la capacitat de resposta seria la incorporació de més personal, captant i retenint el talent amb “jornades laborals més assumibles i millors retribucions per al personal mèdic". Mentre això no passi, no és estrany que les noves generacions de metges i metgesses continuïn renegant de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a l’hora de triar plaça MIR, ja que 131 places van quedar sense cobrir aquest 2023 a tot l’Estat i 159 van ser renunciades a l’inici de la residència, quedant buides un total de 290 places a tota Espanya.

Procés d’estabilització de l’ICS
Després de la signatura del pacte sobre els criteris d’aplicació als processos d’estabilització del personal de l’ICS per a reduir la temporalitat als serveis públics a finals de 2022, al gener es va obrir el termini per a inscriure’s en les convocatòries d’oposicions de places tant de l’àmbit hospitalari com d’atenció primària, i al juny es va publicar el llistat definitiu de persones admeses. Durant la segona meitat de l’any va tenir lloc la fase 1 del concurs de mèrits, resultats de la qual estan pendents de publicar-se durant les pròximes setmanes. 

Metgesses de Catalunya
El 2023 també ha estat l’any de la creació del grup de treball feminista del sindicat sota el nom de Metgesses de Catalunya. L’organització busca deixar palesa la seva implicació en la lluita contra les desigualtats per qüestió de gènere i explicitar el seu compromís feminista per integrar la visió de gènere a la lluita sindical i a l’activitat assistencial, docent i investigadora. 

En aquest sentit, ha creat un nou lloc web per oferir als professionals facultatius un espai on trobar notícies, entrevistes, articles d’opinió, recursos i altres continguts que poden ser del seu interès, sempre sota una mirada feminista i equitativa que enriqueixi l’abordatge de les necessitats del col·lectiu.

Noves Agrupacions 
D’altra banda, el sindicat ha constituït dues noves agrupacions d’especialistes: l’Agrupació d’Especialistes en Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (AEARD) i l’Agrupació de Radiòlegs de Metges de Catalunya (ARMC). L’objectiu és oferir a aquests professionals un espai de cohesió i actuació col·lectiva que els permeti unir forces i treballar en conjunt en la lluita per la millora de les seves condicions de treball, ja que els serveis d’anestesiologia i radiologia són dos dels més deficitaris pel que fa a la plantilla de professionals mèdics. Així, els afiliats i afiliades d’aquests col·lectius ara tenen l’opció de compartir inquietuds i plantejar les seves reivindicacions de manera conjunta.  

Més victòries judicials
Finalment, el 2023 també ha estat un any de noves victòries judicials als tribunals. Al març, MC va guanyar una demanda de conflicte col·lectiu interposada contra el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) pel nomenament de dues professionals sanitàries no mèdiques com a caps de servei. A l’abril, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar la vulneració del dret de vaga de tres residents durant les mobilitzacions convocades pel sindicat mèdic a finals del 2020 i va condemnar el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) a indemnitzar-les. 

A l’octubre, la justícia va condemnar l’ICS a indemnitzar a un facultatiu, defensat pels serveis jurídics del sindicat, per vulnerar el seu dret de vaga durant l’aturada convocada per l’organització els dies 25 i 26 de gener de 2023. I, al novembre, MC va guanyar una nova demanda de conflicte col·lectiu per la qual el Consorci Sanitari Integral (CSI) ha de pagar el complement de carrera professional als MIR que acaben l’especialitat i continuen la seva relació laboral amb l’empresa, una resolució que podria suposar una millora retributiva per a tots els residents de la xarxa sanitària concertada.